Halina Mendyka

Cukier i słodycze w ciąży

Kobieta ciężarna powinna znacząco ograniczyć spożycie cukru w diecie, gdyż jego nadmiar może rzutować negatywnie zarówno na organizm matki jak również dziecka.

Cukier i słodycze w ciąży

Cukier nie dostarcza żadnych wartościowych składników odżywczych, a jako bogate źródło energii wypiera z jadłospisu produkty odżywcze. Warto także pamiętać, że słodycze są nie tylko źródłem cukru, ale często także niezdrowego tłuszczu, co dodatkowo obciąża organizm dziecka, predysponując go do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób w przyszłości. Ponadto większość gotowych wyrobów cukierniczych (ciasta, herbatniki, czekolady, batony) zawiera duże ilości tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych, co jest niezwykle niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Nadmiar słodyczy może być także niekorzystny dla organizmu kobiety. Cukier silnie uruchamia w organizmie reakcje metaboliczne sprzyjające tyciu w ciąży, zwiększa ryzyko powstawania rozstępów oraz sprzyja rozwojowi cukrzycy ciążowej. Niszczy ponadto ściany naczyń krwionośnych, zwiększa w nich ryzyko zmian zapalnych i miażdżycowych. Nadmierna konsumpcja produktów zawierających rafinowany cukier, to jedno z największych zagrożeń dla zdrowia kobiety ciężarnej. Niesłodzenie herbaty i kawy, a także unikanie jedzenia słodyczy może okazać się niewystarczające, by ograniczyć spożycie cukru do bezpiecznego poziomu. Składnik ten obecny jest niemal we wszystkich gotowych produktach czy potrawach. Naszpikowane są nim nawet takie wynalazki jak majonez, ketchup, musztarda czy parówki. Nawet stosowane przez nas lekarstwa, czy rozmaite suplementy diety nie są go pozbawione. Dlatego, aby ograniczyć spożycie tego składnika nie należy już go dodatkowo spożywać.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Ile wody należy pić w ciąży?

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Brak odpowiedniego nawodnienia organizmu może istotnie utrudniać przebieg rozmaitych procesów metabolicznych i fizjologicznych, które sprzyjają prawidłowemu rozwojowi ciąży.

czytaj więcej

W ciąży należy ograniczać sól

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.

czytaj więcej
POKAŻ